Dyscover 2 Handleiding
(NL)

Dyscover handleiding

Met de Clevy Dyscover wordt het Clevy Keyboard een hulpmiddel voor kinderen met dyslexie. De Dyscover bevat de klanken waar dyslectische kinderen moeite mee hebben en wordt over het Clevy Keyboard geplaatst.

De Clevy Dyscover werkt alleen wanneer de Dyscover software is geïnstalleerd. De Dyscover software zorgt ervoor dat de klanken die worden ingetoetst op de Dyscover ook op het scherm verschijnen en dat de audio van de klanken wordt gehoord (indien u een geluidskaart en speakers heeft). Daarnaast kunnen door middel van Text-To-Speech woorddelen, woorden en hele zinnen uitgesproken worden.

Mogelijkheden Dyscover

Als u de software opstart verschijnt rechtsonder in het scherm het icoon van de “Dyscover”:  Het programma is nu geactiveerd en de Dyscover kan worden gebruikt.

Indien u met de rechtermuisknop op het icoon rechts onder in beeld klikt, ziet u het menu van de Dyscover software. In het menu van de Dyscover software kunt u diverse instellingen wijzigen. Iedere keer dat u functionaliteiten van de Dyscover aan- of uitzet verandert de kleur van het icoon. U kunt nu precies zien welke functies aan- of uitgeschakeld zijn. Alle mogelijke iconen met hun betekenis worden hieronder beschreven.

   Geluid aan / klanken aan / text-to-speech aan

   Geluid aan / klanken uit / text-to-speech aan

   Geluid uit / klanken aan / text-to-speech uit

   Geluid uit / klanken uit / text-to-speech uit

   Geluid aan / klanken aan / text-to-speech uit

   Geluid aan / klanken uit / text-to-speech uit

Als u in het menu op “Instellingen” klikt, verschijnt het instellingen menu. Hier kunt u ook het geluid, de klanken en de Text-To-Speech aan- en uitzetten. Daarnaast kunt u het volume aanpassen voor de gehele Dyscover software.

Er zijn verschillende mogelijkheden bij het Text-To-Speech gedeelte van de Dyscover. Zo kunt u de Text-To-Speech laten activeren nadat u een woord hebt getypt. Ook kunt u de selectie en luidspreker functie aan- en uitschakelen en kunt u de snelheid waarmee de Text-To-Speech software voorleest instellen.

De Text-to-Speech functie werkt in alle software binnen MS Windows waar u ook tekst kan invoeren. Let er wel op dat, indien u iets verkeerd getypt heeft, het foutieve gedeelte weghaalt met backspace. Alleen op deze manier functioneert de Text-To-Speech functionaliteit optimaal en voorkomt u dat verwijderde tekst alsnog wordt voorgelezen.

U kunt in dit menu overigens ook instellen of de software automatisch opstart als u de computer aanzet.

Voorbeeld

Indien u wenst, kunt u kennis maken met de mogelijkheden van de Clevy Dyscover. Bezoek onze pagina met speciale oefeningen door op de onderstaande knop te drukken:

Dyscover handleiding

Enkele Nederlandse klanken zijn op verschillende manieren uit te spreken. Een voorbeeld hiervan is de klank c in het woord ‘clown’ en de klank c in het woord ‘citroen’. Met de speciale Clevy toets die u links onderin het toetsenbord vindt:  kunt u de verschillende uitspraken die sommige klanken hebben beluisteren. Wanneer u bijvoorbeeld de Clevy toets ingedrukt houdt en de “C” toets indrukt, hoort u de C uitgesproken als K. Wanneer u de “C” toets indrukt zonder de Clevy toets in te drukken, hoort u de C uitgesproken als S. Naast de “C” toets kent ook de CH toets en de Y toets een tweede uitspraak welke u in combinatie met de Clevy toets kunt beluisteren.

Helpdesk

Wanneer u vragen of problemen heeft bij het gebruik van de Dyscover kunt u kijken contact opnemen met Alt via [email protected] of 050 850 69 60.