Dyscover 4 Handleiding
(NL)

Clevy Dyscover educatie tool voor dyslexie.

Dyscover handleiding

De Clevy Dyscover is een speciale hoes voor het het Clevy Keyboard. Door de Dyscover over het Clevy keyboard te plaatsen en de Dyscover software te installeren, ontstaat een educatief oefenmiddel voor kinderen die leren lezen en schrijven.

De Clevy Dyscover vervangt onder andere de cijfertoetsen door klanktoetsen zoals eu, ei, aai, ieuw en oor. De letters waaruit de klank bestaat verschijnen na het indrukken van de toets op het beeldscherm en het geluid komt door de speakers. De combinatie van klanken zien en klanken horen stimuleert de auditieve verwerking en biedt hulp bij het automatiseren.

De bijgeleverde Text To Speech (TTS) software leest mee met wat er getypt is. Kinderen krijgen hierdoor een extra terugkoppeling bij de woorden die ze typen zodat ze nog beter leren spellen en typen.

Mogelijkheden Dyscover

Als u de software opstart verschijnt rechtsonder in het scherm het icoon van de “Dyscover”:  Het programma is nu geactiveerd en de Dyscover kan worden gebruikt.

Indien u met de rechtermuisknop op het icoon rechts onder in beeld klikt, ziet u het menu van de Dyscover software. In het menu van de Dyscover software kunt u diverse instellingen wijzigen.

Als u in het menu op “Instellingen” klikt, verschijnt het instellingen menu.

Hierbij zijn de volgende instellingen mogelijk:

 1. Status van het toetsenbord geeft aan of er een Clevy Keyboard gevonden is in het systeem. Indien u de volledige versie van de Clevy Dyscover heeft, werkt de Dyscover software alléén als u een Clevy Keyboard heeft aangesloten. In het menu staat aangegeven of er een Clevy Keyboard is gedetecteerd of niet. 
 2. Methode: Hier kunt u de methode kiezen die u wil gebruiken.
  • Clevy Dyscover hoort bij de Dyscover hoes en methode.
  • Bij Clevy Keyboard kunt de software gebruiken met het Clevy Keyboard zonder een hoes. Hierbij worden de cijfers en letters nog wel uitgesproken.
  • KWeC heeft ook zijn eigen methode, kleurstelling en hoes. Selecteer hiervoor: KWeC-over.
 3.  Software actief kunt u uitvinken om de software te pauzeren zonder de software af te sluiten. Indien software niet actief is kleurt het Dyscover pictogram in de taakbalk rood:
 4. Automatisch opstarten kunt u aanvinken indien u wil dat de software actief is na het opstarten of herstarten van Windows.

Bij geluid kunt u verschillende opties aan of uitvinken.

 1. Letters (spreek direct na invoer de letters, cijfers en klanken uit.)
 2. Woorden: TTS spreekt het woord uit nadat er op de spatiebalk gedrukt wordt.
 3. Zinnen: TTS spreekt hele zinnen uit na de invoer van een punt, uitroepteken, vraagteken of de Enter-toets.
 4.  Selectie: Selecteer tekst met een muis, druk op de luidspreker-toets om het voor te laten lezen.
 5.  Volume past de systeemgeluidsterkte aan.
 6. Bij snelheid is de snelheid van de TTS uitspraak aan te passen.

Tekst-To-Speech

De Text-to-Speech functie werkt in alle software binnen MS Windows waar u ook tekst kan invoeren. Let er wel op dat, indien u iets verkeerd getypt heeft, het foutieve gedeelte weghaalt met backspace. Alleen op deze manier functioneert de Text-To-Speech functionaliteit optimaal en voorkomt u dat verwijderde tekst alsnog wordt voorgelezen.

Met de Esc toets kunt u de TTS uitspraak onderbreken.

Extra mogelijkheden

Enkele Nederlandse klanken zijn op verschillende manieren uit te spreken. Een voorbeeld hiervan is de klank c in het woord ‘clown’ en de klank c in het woord ‘citroen’. Met de speciale Clevy toets die u links onderin het toetsenbord vindt:  kunt u de verschillende uitspraken die sommige klanken hebben beluisteren. Wanneer u bijvoorbeeld de Clevy toets ingedrukt houdt en de -C- toets indrukt, hoort u de C uitgesproken als K. Wanneer u de C toets indrukt zonder de Clevy toets in te drukken, hoort u de C uitgesproken als S.

Alle toetsen met meerdere klanken:

Voorbeeld

Indien u wenst, kunt u kennis maken met de mogelijkheden van de Clevy Dyscover. Bezoek onze pagina met speciale oefeningen door op de onderstaande knop te drukken:

Helpdesk

Wanneer u vragen of problemen heeft bij het gebruik van de Clevy Dyscover kunt u kijken op onze F.A.Q pagina via de knop hieronder of contact opnemen met Alt via [email protected] of 050 850 69 60.